Farvel til lukkeloven

I Danmark har vi haft en lukkelov i mere end 200 år – nu er det slut.  Den gamle lukkelov bliver erstattet af en mere moderne  helligdagslovgivning.

Vi har endelig fået en lov, som tilgodeser den fleksible måde, danskerne anno 2012 ønsker at leve på.  I en moderne familie med far, mor, børn og karriere kan det være vanskeligt at nå det hele, og danskerne ønsker ikke at møde en lukket dør, når de endelig har tid til at handle.  De ønsker fleksible åbningstider, som passer til deres måde at leve på.

Jeg mener, at tiden for længst er løbet fra lukkeloven.  Politikerne på Christiansborg skal ikke bestemme, hvornår danskerne skal have lov at handle.

Afskaffelsen af lukkeloven har også givet mulighed for et mere frit marked.  Som loven har været hidtil, er butikkerne blevet forhindret i at give den bedst mulige service til deres kunder. Jeg mener, at der er en efterspørgsel efter at købe ind om søndagen, og derfor synes jeg kun, det er fair, at butikkerne får mulighed for at opfylde danskernes behov.

I øvrigt risikerede butikkerne at blive overhalet indenom af de mere fleksible nethandelsbutikker, som over de seneste år er blevet væsentlig hurtigere til at levere varen til kunderne.

Et argument imod afskaffelsen af lukkeloven kunne være den lokale købmands overlevelse, men det er efter min overbevisning først og fremmest de lokales ansvar.  Også efter lukkelovens afskaffelse kan lokale købmænd og brugsforeninger fungere, når blot efterspørgselen er der.  Hvis de lokale ikke støtter den lokale købmand, får han det svært – lukkelov eller ej.

Jeg så for nylig et godt eksempel på de lokales opbakning til deres købmand i TV 2 Nyhederne.  I Grønbjerg sætter de lokale hver måned penge  ind  på en konto hos den lokale købmand, som de bruger af resten af måneden. På den måde er de lokale med til at sikre deres købmands overlevelse.

Et andet argument kan være, at de butiksansatte får mere weekendarbejde og derfor ikke har tid til familien. Detailbranchen er imidlertid langtfra den eneste, hvor folk arbejder i weekenden. Det må folk simpelthen tage med, når de vælger at arbejde i detailhandlen, ellers må de finde sig et andet arbejde. Der er sikkert også mange, som nyder at arbejde om søndagen med ekstra løntillæg og til gengæld have en fridag midt på ugen.