Foryng demokratiet

Isak Krab KoedDette indlæg blev bragt i Viborg Stifts Folkeblad 28/5 – 2013.

Kommunalvalget nærmer sig hastigt, og overalt i landet er politisk aktive i fuld gang med at forberede sig – men de har et problem: den yngste vælgergeneration ænser det ikke. En undersøgelse foretaget for kommunernes nyhedsbrev, Momentum, viste i marts, at kun 35 % af de 17-24-årige er helt sikre på, at de vil stemme til valget i november. For hele befolkningens vedkommende er tallet 61 %. Vi unge står med andre ord til at blive kraftigt underrepræsenteret, og det er et alvorligt demokratisk problem.

Mit indtryk er, at demokratiet ganske enkelt virker for fjernt og gammeldags til at vække min generations interesse. Den gode nyhed er, at problemet kan løses. Lad mig foreslå en række tiltag.

For det første er det oplagt at benytte den mulighed for at lade mobile valgsteder besøge ungdomsuddannelserne, som en nylig lovændring har givet. Af ren og skær forandringsskyhed værgrer man sig mange steder for dette tiltag, men de mobile valgsteders funktion er i grunden blot at bringe demokratiet ud til folket – og hvor skulle det egentlig ellers være?

For det andet kan uddannelsesinstitutionerne vælge at indbyde de unge kandidater, der faktisk findes og brænder for kommunalpolitikken, når der skal arrangeres kommunalpolitiske debatter – og på den måde tydeliggøre, at politik ikke kun er for folk, der har villa, Volvo og vovse.

For det tredje bør partierne overveje, om de kommunikerer rigtigt. Den gennemsnitlige politisk aktive tiltales måske af vælgermøder med kaffe og wienerbrød – det gør de fleste unge ikke. Hvad med politisk fight night, politikerspeeddating og politisk café? Og hvor er partier og kandidater på Twitter, Facebook og YouTube?

Det er på tide, at vi forynger demokratiet.