Fugle på taget

Dette indlæg blev bragt i Viborg Stifts Folkeblad 19/5 – 2011.

Fugle på tagetOppositionen har mandag fremlagt Fair Løsning 2020. Planen, der udgør oppositionens endelige bud på, hvordan Danmarks økonomiske udfordringer frem til 2020 skal løses, er således nu offentliggjort og stillet til skue for alle og enhver, der måtte ønske at vide, hvad de kan vente sig af en eventuel rød regering efter et valg. Og man må lade S og SF, at dele af planen er veldokumenteret – nemlig de dele, der koster penge at realisere.

Hvad angår de dele, der skal skæppe i kassen og sørge for at genoprette balancen i dansk økonomi, er dokumentationen desværre mindre overbevisende. For eksempel er det ikke givet, at flere i uddannelse vil indbringe hele 4,8 mia. kroner. Det afhænger blandt andet af, om man når det noget optimistiske mål for andelen af unge i uddannelse, der er en af forudsætningerne.

De 15 mia. fra trepartsforhandlinger med fagbevægelsen forudsætter ligeledes, at fagbevægelsen overhovedet har i sinde at forhandle om andet og mere end gavmilde gaver til bevægelsen selv. Også dette er tvivlsomt, og man kunne blive ved. Det er unægtelig imponerende, at oppositionen har fantasi til at forestille sig alle de fugle på taget – men det ser ikke ud til, at de har nogen i hænderne?