Konkurrence virker

Isak Krab KoedDette indlæg blev bragt i Viborg Stifts Folkeblad 9/4 – 2013.

SF’s Søren Gytz Olesen beder mig i VSF 2. april 2013 om at forklare, hvordan man kan »gøre rent på samme niveau, når man f. eks. har 35 % færre timer til at gøre det i«. Svaret er egentlig ganske ukontroversielt. Det skyldes simpelthen det, der er almindelig kendt som »konkurrence«. Vi innoverer og bliver hele tiden mere effektive. Derfor er den socialistiske idé om, at hvis noget gøres hurtigere, gøres det per definition også ringere, et falsum.

Og Gytz Olesen burde især i dette tilfælde vide bedre – for det ønskede kvalitetsniveau, som de potentielle udbydere er vurderet på grundlag af, er beskrevet i udbudsmaterialet.

Ideen om, at der ikke er brug for de kommunale medarbejdere i de virksomheder, der nu overtager rengøringen, er også godt tosset. For det første kan de jævnfør virksomhedsoverdragelsesloven ikke afskediges på baggrund af overdragelsen. For det andet har de private udbydere formentlig langt større interesse i at udnytte den ekstra kapacitet til at overtage endnu flere opgaver end i at afskedige kvalificeret personale.

I øvrigt er Gytz Olesens bemærkning om, at jeg har »forelsket mig i udlicitering«, en kende søgt. Udbud er ikke et mål i sig selv, men et middel til at skabe det, der er den egentlige genstand for min forelskelse: en kommune, der leverer gedigen service til så få penge som muligt.