Nej, jeg vil op

isak-150x150Dette indlæg er bragt i Viborg Stifts Folkeblad 18/11 – 2013.

Min foretagsomme, leende og indsigtsfulde mormor fik demens. Hun blev forvirret og huskede ikke altid sine gøremål, men en gårdmandskone, som havde været vant til at klare alting selv, lod sig ikke sådan umyndiggøre.

Min morfar, der var en bestemt, kærlig og trofast mand, lod sig heller ikke kue og gjorde i flere år et professionelt plejerarbejde, til han måtte indlægges efter en besvimelse og døde af hjertestop kort efter.

Der var ingen vej uden om – huset blev sat til salg, og mormor kom på plejehjem.

Fra den ene dag til den anden ændrede hendes hverdag sig totalt. I sit hjem på Valmuevej havde hun holdt kontakt med venner og familie, passet huset og tilrettelagt dagligdagen. På plejehjemmet blev hun en brik i et puslespil, hun ikke selv fik lov at lægge.

Til det sidste bagte hun i hjemmet boller til os, når vi kom på besøg. På plejehjemmet blev al mad serveret. Kan vi byde nogen en dagligdag, hvor muligheden for at gøre nytte er så begrænset?

I hjemmet gav hun altid Tuborg Squash til os børnebørn.Da hun bad om selv at få denne sodavand serveret i stedet for saftevand, som hun aldrig brød sig om, fik hun den melding, at det ikke kunne lade sig gøre. Hvordan kan det forsvares, at den slags ikke kan tilkøbes?

Og som om det ikke var nok, blev vandkanden taget fra hende, for sæt nu, hun i forvirring – eller iver efter at gøre nytte? – kom til at overvande blomsterne! En dag kom vi forbi og fik at vide, at hun endnu ikke var stået op. Man havde simpelthen vurderet, at hun ikke skulle have mad og ulejliges med en vækning, for nu var det nok snart slut.

Meldingen fra mormor selv var klar: »Nej, jeg vil op!« Op kom hun til en hel dag fuld af smil, knus og glædestårer – og to måneders godt liv oveni. Kan vi virkelig tillade os plejehjem, der har så knappe ressourcer, at de må tage mad og medicin fra ældre, der gerne vil op?

Min mormors historie gør, at jeg ikke er i tvivl. Derfor vil jeg kæmpe for plejehjem med medindflydelse, rummelighed og tid til blomster.