Nej til kommunale forlystelser

isak-150x150Dette indlæg blev bragt i Viborg Stifts Folkeblad 22/10 – 2013.

Hvis Viborg Stifts Folkeblad var en restaurant, ville månedens ret utvivlsomt være valgflæsk ad libitum – og i en kriseøkonomi, hvor det kommende byråd kan se frem til at skulle prioritere benhårdt for at løse kommunale kerneopgaver tilfredsstillende, skulle man tro, der var nok at tage fat på.

Alligevel fortsætter politikere over hele spektret med at hive nye, bekostelige kaniner op af hatten. Et par af de seneste eksempler er projekter som White Water Viborg og Visual Climate Center, der ifølge flere – endog borgerlige – bejlere til folkets gunst fortjener kommunal medfinansiering.

Det er svært at være uenig i, at turisme er et gode for enhver kommune, og at tilløb til etablering af potentielle turistmagneter som udgangspunkt bør mødes med politisk opmuntring og applaus -samt naturligvis imødekommende vejledning og sagsbehandling.

Når det foreslås, at kommunen ligefrem skal bidrage til driften af den slags forlystelser, må jeg imidlertid slå i bordet. Det er ikke en kommunal opgave! Der er tale om erhvervssatsninger, som det vil være klart konkurrenceforvridende at involvere kommunen økonomisk i.

Desuden må vi antage, at erhvervsfolk i almindelighed er langt bedre til at drive forlystelser -endsige vurdere, om de betaler sig – end de mennesker, der lader sig vælge til byrådene. I modsat fald havde de pågældende nok haft topjobs i det private erhvervsliv.

Og nå ja, så er der forresten allerede rigeligt at gribe og gøre i. Men kerneopgaver som ældreomsorg, folkeskoler og daginstitutioner, infrastruktur, borger- og virksomhedsservice, folkeoplysning og naturbeskyttelse er måske ikke spændende nok?