Nytårstale uden nyt

Dette indlæg er bragt i Viborg Stifts Folkeblad 3/1 – 2012.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt havde forleden sin debut som nytårstaler, og det var med slet skjult spænding, at jeg satte mig til rette i sofaen for at høre, hvad hun havde at fortælle om regeringens kommende politiske målsætninger og initiativer.

Desværre levede talen ikke op til mine forventninger. Godt nok var det endelig gået op for statsministeren, at vi er midt i en økonomisk krise. De rosenrøde løfter om forbedringer af offentlig service og ingen fordyrende skatter og afgifter for den almindelige dansker var således pist væk – afløst af erkendelsen af, at »vi skal forberede os på nogle magre år«, som hun sagde.

Til gengæld rummede talen ikke et eneste konkret forslag til, hvordan vi løser de udfordringer, de kommende år unægtelig byder på. Regeringens bud på de »svære, men nødvendige beslutninger«, vi ifølge statsministeren skal træffe i 2012, tegnede talen end ikke konturerne af.

Halvvejs inde i Helle Thorning-Schmidts fjerde måned som regeringsleder ved vi stadig ikke, hvad regeringens politiske program går ud på. Mon ikke det er på tide, at hun trækker i arbejdstøjet?