På vej mod stenalderen

stenalderDette indlæg er bragt i Viborg Stifts Folkeblad 29/4 – 2013.

Da Morten Bødskov og Co. sad i opposition, var VK-regeringens udkast til ændringer af offentlighedsloven yderst kritisabelt, og man kunne ikke nå til enighed. Men nu, hvor Morten Bødskov ikke længere selv sidder i opposition, er en ændring af offentlighedsloven vigtig.

En ændring, hvormed den danske befolkning fratages noget af den gennemsigtighed, som er så afgørende for vores demokrati. Der er åbenbart forskel på, hvad man mener om demokratiet, alt efter om man sidder i opposition eller regering.

Den nye offentlighedslov begrænser den danske befolknings mulighed for at kontrollere regeringen. Den giver mindre adgang til oppositionen for bl.a. at følge korrespondancen mellem politiker og embedsmænd. Den gør det endnu sværere for pressen, også kaldet den 4. statsmagt, at søge aktindsigt og dermed afsløre svindel og magtmisbrug.

At man med god samvittighed kan stemme for sådan en lovændring, forstår jeg ikke. Med denne udvikling, hvor er det danske demokrati så på vej hen? Jeg troede, vi i Danmark var enige om at arbejde for demokrati og frihed, men jeg tager nok endnu engang fejl.