Pointsystem er uliberalt

“Man forhindrer simpelthen folk, som ikke ligger samfundet til last, men i stedet både vil og kan yde til samfundet, i at komme ind,” skriver Mads Knudsen, medlem af VU Viborgs bestyrelse, om regeringens og oppositionens forslag til pointsystemer for familiesammenføring.

no images were found

Både rød og blå blok er kommet med hver deres pointsystem til familiesammenføringer. Pointsystemerne tager begge udgangspunkt i, at indvandrere over og under 24 år skal opnå nogle kvalifikationer for at komme til landet. I regeringens pointsystem får man bl.a. mere end dobbelt så mange point for en høj universitetsuddannelse end for en almindelig erhvervsuddannelse.

Man kan ikke beskylde regeringen for at lave et letforståeligt pointsystem. Der stilles ikke alene krav til den udlænding, som vil herop, men også til den danske statsborger, som vil familiesammenføres. Bl.a. hørte jeg i nyhederne i morges om en mand, som ikke kunne få sin kone til Danmark, fordi han i en periode havde været på kontanthjælp pga. stress – selv om konen havde en god erhvervsuddannelse, kunne tale nogenlunde dansk og i princippet med et godt arbejde i Danmark nemt kunne forsørge sig selv. Man forhindrer simpelthen folk, som ikke ligger samfundet til last, men i stedet både vil og kan yde til samfundet, i at komme ind.

S og SF’s forslag for over 24 år er et, som de fleste, der gerne vil yde til samfundet, kan opfylde. Men heller ikke det forslag sikrer, at alle som både kan og vil yde til det danske samfund har mulighed for det. Hvad med de tonsvis af pizzeriaer, som ejes af folk med indvandrerbaggrund? Det er da ikke sikkert, at de alle er helt vildt gode til dansk, engelsk eller har en uddannelse. Det er vel heller ikke det, som skal være afgørende for, om man er velkommen i Danmark eller ej. Det skal vel være, om man selv eller ens partner kan forsørge en.

Jeg synes, at ideen om et pointsystem, hvor vi fra statslig side stiller krav om både personlige og faglige kvaliteter, som vi sætter højere end andre, er at gå for langt. Vi er alle forskellige og har alle forskellige kvaliteter, som vi kan bidrage med. Politikerne skal ikke bestemme, om du må tage din thailandske kone med hjem – hvis du ellers er villig til at forsørge hende. Jeg synes, det er uliberalt at ville styre, hvem vi skal danne familie med. Det er jo ikke, fordi jeg gerne vil gøre helt vild reklame for Liberal Alliance, men de er for mig at se de eneste, som har fundet på et acceptabelt forslag. De vil nemlig gøre det muligt for alle indvandrere uanset uddannelse at komme til Danmark, hvis de ellers kan følge nogle få og let gennemskuelige krav:

1.      De skal kunne forsørge sig selv eller blive forsørget af deres ægtefælle.

2.      De må ikke få sociale ydelser fra det offentlige i de første 5 år.

3.      De skal tegne en privat sundhedsforsikring

Det er tre enkle krav, og de stiller ikke mærkelige krav til ens uddannelse. De er fint i tråd med den liberale tankegang og påvirker kun den personlige frihed minimalt.

Kritikerne af denne politik siger, at den deler befolkningen op i et A- og et B-hold. De, som kan modtage offentlige ydelser, og de, som ikke kan. Det er klart, at man ikke kan lukke enhver ind uden at sikre, at vedkommende har et økonomisk fundament. Jeg synes, Liberal Alliance er kommet med det bedste og mest fair bud på nogle familiesammenføringsregler. At de så nok aldrig kan få et flertal for dem, det er noget andet.