Skal du stemme borgerligt?

­Når man bliver stillet over for forskellige muligheder, sker der en proces – en vaskeægte beslutningsproces(!). Nu hvor det vides, der er et valg på vej, skal man også til at vælge mellem forskellige muligheder, der er mange steder man kan sætte sit kryds. I VU Viborg vil vi gerne hjælpe på vej, når dit kryds skal sættes.

De fleste tænker logisk, når de står i stemmeboksen og glaner ned ad den meterlange liste med både navne man kender, navne man ikke kender og partier.  At tænke logisk handler om én selv, man står altså med tanken: ”hvad er nu en gang bedst for mig og mine kære?” Det er ganske naturligt, men man kan godt være i tvivl.  Derfor er her nogle spørgsmål, du kan stille dig selv i form af et lille skema:

Tag stilling til Ja Nej
Er det vigtigst, at andre end mine egne har det godt?
Skal jeg fratages min medbestemmelsesret?
Skal ting, jeg holder af, forbydes?
Skal andre bestemme, hvad jeg bruger mere end halvdelen af mine penge på?
Skal det være mere fordelagtigt for min økonomiske situation at flytte til et andet land?

Hvis de fleste af dine svar ligger i ”nej”-spalten, så burde du stemme borgerligt! For et stykke tid siden skabte Helle Thorning og Villy Søvndal en forbudsliste. Her fik man som læser fortalt, at man nu ikke helt selv må bestemme, hvilken parfume man bærer. For en hel almindelig dansker, der arbejder i en børnehave, vil det betyde, at den parfume hun fik af sin oldefar lige inden han døde, som hun elsker overalt på denne jord, ikke længere må bæres for den indskrænkelse, der desværre vil komme under en S-SF regering.

StemmeseddelEt andet eksempel kunne være en direkte frihedsberøvelse; det vil under Helle blive forbudt for mennesker under 18 at bestemme, hvordan de vil se ud. Helle og Villy ønsker at forbyde folk under 18 at gå i solarium – men for nogen er det en del af deres udseende at have en dejlig glød. For andre kan det være nødvendigt. Der er en del danskere rundt om i landet, der lider af en hudsygdom, som kun kan forbedres, hvis de får en tilpas stor mængde af UV-B stråler. Deres hud bliver rød, kløende og føles direkte brændende, hvis de udsættes for deres aktanter. Hvis du tilbringer lidt tid én gang om ugen under et solarium, vil dette undgås, da solariet udsender masser af UV-B stråler. Derudover får de jo også den dejlige glød og varme.

Man skal dog også tænke på andre, når man står og glaner ned af listen. Det ville jo være usympatisk ikke at tænke på dem, der omgiver os – det ville være en skam ikke at kunne dele livet med nogen. Igen hjælpes man på vej af et lille afkrydsningsskema:

Tag stilling til Ja Nej
Skal dem ovre fra nr. 14 have lov at rejse hvor hen de vil?
Skal musikeren have mulighed for at dyrke sin musik, så han/hun har det bedst?
Skal mennesker fra Libyen kunne fortælle om deres situation?
Skal verdens fattigste have mulighed for at blive rigere, dygtigere og have det bedre?
Skal homoseksuelle mænd have lov at være lykkelige grundet livets glæde?

Svarede du ja flest gange? Så burde du igen stemme borgerligt. De fleste af os vil knap nok kunne forestille sig et liv uden e-mails, mobiltelefoner, computere, facebook og dets lignende. Men nogle steder er det en realitet. Vi læste, så eller hørte alle sammen om Libyen – et sted, hvor en stor stat var så ufattelig bange for omverdenen, at den måtte lukke af for et enormt netværk som facebook. Desværre kan det også blive en realitet herhjemme. Borgerlige, liberalister og mange keynesianister mener, at hvis man fratager et folk frihed, så vil de ikke blive bedre, gladere og have det bedre. Tænk det selv – hvis man ikke måtte starte en forening op, hvor man varetog lige netop sin egen interesse, ville man så have muligheden for at blive gladere for sin interesse?

Der er mange overvejelser, men at have lov og give lov til det, man og andre bliver glade for, kan næppe være en dårlig ting.