Skal overvægtige forbydes?

Mathias WingaaDette indlæg blev bragt i Viborg Stifts Folkeblad 28/4 – 2014.

Den 23/4 har jeg et indlæg i avisen, hvori jeg argumenterer for, at overvægtige skal forbydes i det offentlige rum. Jeg har bl.a. sagt, at “fede mennesker er som en slags pest,” at “de er til skade for deres eget helbred,” og at vi på den baggrund må forbyde dem i det offentlige rum. Det glæder mig, at min artikel vækker harme. Til de tre personer, som har svaret på mit indlæg i avisen, til dem, jeg har snakket med og til dem, jeg har modtaget e-mails fra: Tusind tak for jeres reaktion. Det er dejligt at se, at sådan et forslag ikke møder opbakning.

Mit indlæg er nemlig dybt sarkastisk ment, og sådan et forslag håber jeg som liberal aldrig bliver implementeret i vort samfund.  Formålet med mit skriveri er at gøre opmærksom på, at når man i folkesundhedens hellige navn forbyder rygere alverdens steder i vort samfund, da kunne man lige så godt forbyde f.eks. overvægtige mennesker, fordi det sandsynligvis ville hjælpe på folkesundhedsstatistikkerne. I mit indlæg kunne jeg lige så vel have foreslået forbud mod skrigende børn eller forbud mod folk, der smasker.

Med mit indlæg om forbud mod overvægtige prøver jeg at råbe vagt i gevær, for med den forbudsmani, vi har, er vi på vej mod en situation, hvor forslag om forbud mod visse typer af mennesker er en realitet. Forbud mod rygere er ikke kontroversielt længere. Forbud mod visse hunderacer er heller ikke længere kontroversielt. Forbud mod overvægtige er derimod kontroversielt – men med den udvikling, samfundet har taget de sidste 30 år, hvornår er det så ikke længere kontroversielt at foreslå et forbud mod overvægtige? Vi bliver nødt til at indlede et opgør med den forbudsmani, som desværre præger dansk lovgivning på mange områder. Ellers forudser jeg en situation, hvor det ikke længere vil være kontroversielt at foreslå f.eks. forbud mod overvægtige i det offentlige rum. Lad os øge tolerancen og friheden i vort dejlige Danmark, det bliver samfundet bestemt kun bedre af.