Ytringsfriheden under pres

Dette indlæg er bragt i Viborg Stifts Folkeblad 10/9 – 2014.

Mads KnudsenI vores broderland Sverige er ytringsfriheden voldsomt under pres, efter at gadekunstneren Dan Park d. 21. august blev idømt 6 måneders fængsel for at fremme racisme gennem sine ofte meget provokerende karikaturtegninger af personer eller begivenheder, som optager den svenske befolkning.

Jovist, nogle af hans tegninger er for meget, selv for mig, men der er temmelig langt fra at foretage denne personlige smagsdom til at sende manden et halvt år i fængsel, fordi han ikke lever op til dens standarder.

Faktisk har jeg sympati for Dan Parks ærinde. Han forsøger at gøre op med det politisk korrekte system i Sverige ved fra en sarkastisk vinkel at sætte fokus på nogle af de problemstillinger, som det politisk korrekte Sverige bevidst vælger at se bort fra.

Blandt andet det faktum, at racisme ikke kun findes blandt etniske svenskere, men også stortrives blandt indvandrerne i Sverige, og at alle indvandrere i Sverige måske ikke er lige interesserede i at blive en del af det svenske samfund.

Det, at han efter min og måske andres mening nogle gange går for langt i sine sarkastiske fremstillinger, bør ikke betyde, at han skal fratages sin grundlovssikrede ytringsfrihed. Personligt synes jeg, at grænsen for ytringsfrihed skal gå ved opfordringer til vold eller direkte had mod enkeltpersoner.

Jeg er ret sikker på, at vi ikke får noget godt ud af at gemme de forkerte meninger væk. Det bliver de bare endnu mere ekstreme af. Nej, vi tværtimod skal se dem i øjnene og konfrontere dem med de gode argumenter.

Derfor står jeg også fuldstændig uforstående overfor det svenske retssystems beslutning, og jeg kan kun opfordre vores svenske venner til at komme tilbage på det retspolitiske spor.